ugrik

A minap egy kezelésnél előjött a „könnyű-nehéz” témája és nagyon mély folyamatot indított el. Nem is sejtjük mennyi olyan beidegződésünk van, hány olyan nézőpont irányítja az életünket, amelyeket természetes módon magunkévá tettünk és lehet, hogy meg sem fordul a fejünkben, hogy más is lehetséges lenne.

Ebben a valóságban a nehéznek van nagyobb értéke. Azaz sokan hiszik, hogy akkor van értéke valaminek, ha küzdelem árán érhető el, ha jól meg kell érte dolgozni, és különben is, az élet nem habos torta, és ne várjuk, hogy csak úgy az ölünkbe hullik valami. Nem azt mondom, hogy nem kell tennünk semmit azért, hogy megteremtsük az életünkben olyan dolgokat, amelyeket szeretnénk, de mi történne, ha felismernénk, és, ha már felismertük, megváltoztatnánk azokat a nézőpontjainkat, amelyekkel még inkább megnehezítjük azt.

Biztosan történt már Veled is olyan, amikor könnyen jött valami, mi volt a reakciód? Furcsálltad, el sem hitted, hogy veled történik? Esetleg vártad mikor történik valami „rossz”? Érdekes, nem? Pedig az lenne a természetes önvalónk, a könnyed teremtés és a könnyed elengedése mindennek, ami már nem hozzájárulás az életünkhöz.

Figyeld meg egy napodat, hány akadályt, nehezítést, féket teszel az utadba, hogy ne tudj könnyedén haladni.

Az élet nehéz.
Semmi nem jön könnyen.
Nekem úgysem sikerül.
A nevetésnek úgyis sírás lesz a vége.
Könnyen jött, könnyen megy.
stb.

Ha rájössz, hogy ehhez hasonló kijelentéseket mantrázva szilárdítod meg a valóságodban a nehézségeket, állj meg, és határozd el, hogy az életedet nem akarod többé olyan döntések sorozatából élni, amit igazsággá próbálsz tenni. Ez egy örökös mókuskerék lesz.

Ha ki akarsz lépni az agyalásból, tegyél fel kérdéseket és lépj ki a határaidon túlra!

Kihez tartoznak valójában ezek a nézőpontok? Ha rájössz, hogy nem a tieid: Mi kellene ahhoz, hogy teljes könnyedséggel válasszak valami mást?

Mi működik Nekem igazán?

Mi a nekem igaz? (Ami igazság számodra az könnyű, ami hazugság, az mindig nehéz)

Mi kellene ahhoz, hogy mindig érzékeljem, tudjam, és befogadjam azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulások az életemhez?

Mi kellene ahhoz, hogy az erőmbe lépve másokat is inspiráljak arra, hogy az erejükbe lépjenek?

Milyen új választásokat hozhatok meg nap mint nap, amelyekkel az életem folyamatos és határtalan generátora leszek teljes könnyedséggel?