Mit vált ki belőled, amikor meghallod a szót, stressz? Nap, mint nap találkozol a stresszel, benne élsz, és először valószínűleg valamilyen rossz élmény jut eszedbe, félelmet, nyomást érzel, a tested befeszül. Igen, alapvetően negatívan ítéljük meg a stresszt, ez rögzült…az első gondolatunk általában valami olyan, amit elutasítunk, nem akarunk ránézni többet, elég volt egyszer átélni, és a testünk is ehhez alkalmazkodik, gyomorgörcsünk lesz, gombócot érzünk a torkunkban.

Pedig a stressz valójában pozitív motiváló erő is lehet, ha hajlandó vagy eképpen is ránézni. A stressz alapjaiban nem más, mint egy olyan reakció, amivel a szervezetünk reagál az erőteljesebb, nem megszokott ingerekre. Rajtunk áll, hogyan reagálunk rájuk!

Engedd be a stresszt az életedbe!

Lehet, hogy most furcsán nézel rám, hogy ezt kérem tőled, de nézz rá: hányszor keverted össze az izgatottságot a félelemmel? Hányszor gondoltad stressz hatására, hogy biztosan valami rossz fog veled történni, előre kivetítettél olyan érzelmeket és gondolatokat, amelyekkel le is zártad rögtön a továbbhaladás, fejlődés, teremtés lehetőségeit? Hányszor érezted magad gyengének, elesettnek, ahogy úrrá lett rajtad a stressz okozta testi érzés, holott, ha nem ítélted volna rossznak ezeket a jelzéseket, akár éber is lehettél volna arra, hogy a tested akár éppen azt kommunikálja feléd, hogy most van itt az idő továbblépni, valami mást csinálni, mint eddig?

Mi lenne, ha MOST levennéd a stresszt a stresszről? Mi lenne, ha minden, amire azt mondod stresszt okoz, stresszes vagyok tőle, stresszel stb. , ránéznél most újból, és megkérdeznéd, hogy mi is ez valójában? Lehet, hogy valami olyan kihívás, ami nagyobbat teremthet nekem a jövőben? Valami olyan, amivel még nem találkoztam, és izgatott vagyok tőle, ha csak rá gondolok? Gombócot érzek a torkomban, szorítást a gyomromban, de ez NEM AZ, amihez eddig társítottam ezeket az érzeteket?

Ezerféleképpen alakulhat a jövőd, mindig attól függ, e pillanatban hogyan állsz hozzá, milyen nézőpontok alapján teremted az életed tovább.

Stresszoldásra is szükség lehet természetesen, de csak akkor, ha ezeket az életedben felbukkanó kihívásokat valamilyen okból nem tudod feldolgozni, és megrekedsz abban az élethelyzetben. Akkor válhat megerőltetővé az életed, ha nem az energiáidból gazdálkodsz, így a tested erővel kezdi pótolni az energiát. Erőfeszítéseket teszel, ahelyett, hogy megnéznéd, mire tudnád könnyedén fordítani az energiáidat, elengedni azt, ami nem táplál, és befogadni azt, ami viszont hozzájárulás lehet. Ez egyetlen választás kérdése akár, egy választásé a MOST-ban, és nem a múltból. „Mi működik most nekem?” Ha felteszed ezt a kérdést, éberré válhatsz arra, hogy a stressz, amelyben érzed magad, valójában hajtómotor, vagy már megbetegít, mert túllépi a terhelhetőséged.
Számtalan módszer létezik arra, hogy feloldd magadban ezeket a régi érzelmi, gondolati korlátokat, ki mit választ, kinek mi működik.
A lényeg, hogy ne gondold azt, hogy félned kell, ne gondold, hogy neked nem sikerülhet túllépni a régi sérelmeken, és főként ne gondold azt, hogy mivel régen történt, úgysem számít már. Minden, ami veled történt befolyásolja a jelen választásaidat, és a jövőd teremtését. Ha szem előtt tartod azt, hogy mindent Te teremtesz a választásaid alapján, minden, még az, is, ami nem tetszik, valami olyan választás következménye volt, amit Te kértél, akkor tudatos leszel arra is, hogy a negatív stressz, amelyben élsz, bármikor enyhíthető, akár meg is szűntethető szintén egy választással.

Amióta az Access Consciousness módszerét is képviselem, folyamatosan használom azt az eszközt, amely a kérdésben élésre ösztönöz. Minden kérdés, amelyet felteszek, elvisz valahová, ahol eddig még nem jártam. Nincs bennük ítélet, nem a múltat hánytorgatják fel, nem tesznek bizonytalanná. Viszont kapok tőlük éberséget valami másra, kíváncsiságot valami újra, könnyedséget azzal a dologgal kapcsolatban, amit problémaként definiáltam és belevitt volna a negatív stresszbe.

• Miként nézhetnék rá másképp az életemben előforduló stresszhelyzetekre?
• Mi lenne, ha többé nem tenném magam gyengévé, rosszá, tehetetlenné a stressz miatt?
• Mi van, ha a stressz a tükör a bennem rejlő hatalmas erőre?
• Kinek a stresszét (szemléletét az életről) vettem magamra, amit ha elengednék, könnyebbé válna az életem?
• Miként változhatnának meg a körülményeim, a kapcsolataim, a testem, az egész életem, ha megengedném, hogy a stressz mostantól a segítőtársam, a hajtómotorom legyen?

Próbáld ki ezt a néhány kérdést, tedd fel őket minden reggel napindítóként, és figyeld meg milyen változást idézhetnek elő az életedben!