Mi a kineziológia?

A kineziológia – definíció szerint – alternatív és komplementer jellegű, holisztikus szemléletű készség-, képesség- és személyiségfejlesztő módszer, mely pedagógiai és pszichológiai elemeket tartalmaz. Ez a nagyszerű módszer az ősi kínai akupunktúrától kezdve a modern neurológiai kutatásokig sok módszer, felfedezés ötvözeteként jött létre.

A kineziológia célja, a test, lélek, szellem harmonizálása.

Hatalmas eszköztárával szelíden, hatékonyan tudja oldani a bennünk lévő érzelmi, energetikai blokkokat.

Ha sokáig nem engedjük el a múltban történt negatív történések fájdalmait, félelmeit, akkor a következőket tapasztalhatjuk:

  • általános rossz közérzet
  • testi-lelki betegségek kialakulása nevén nevezve: depresszió, pánik, viselkedészavarok, emésztési zavarok, migrén, memóriazavar, alacsony önértékelés, tanulási zavarok, alvási nehézségek, szenvedélybetegségek, allergia stb.

A kineziológiai oldás célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével, energia kiegyensúlyozás, az agyféltekék összehangolása, és ezen keresztül az öngyógyító folyamatok beindítása.

Mi az az izomteszt? Hogyan történik a kineziológiai oldás?

A kineziológus a páciens izomtónusát figyelve kommunikál a tudatalattival.

Az izmok a test kommunikációs rendszerének része, az üzenetek a gerinccsatornába, majd az agyba futnak. Az izomtesztelés azon alapul, hogy a negatív érzelmek hatására az izmok elgyengülnek. Izmaink elveszíthetik az egyensúlyi állapotukat, a stresszhelyzet kibillenti őket. Tudatos részünk sok mindent elnyom, elfojt.

Sokszor nem akarunk szembesülni a problémával, mert túlságosan fájdalmas,
ezért inkább lenyomjuk jó mélyre. A probléma azonban attól még ott van, és hatással
van a gondolkodásunkra, cselekedeteinkre.

A kineziológus által feltett kérdésre az izomtesztelés során tapasztalt izomerő változás megbízható információt ad. Sejtmemória szinten minden tapasztalat, emlék benne van a test és az agy memóriájában. Az izomteszt segítségével lehívhatóak ezek az információk valamint felderíthetők és oldhatók a feldolgozatlanul maradt múltbéli traumák, a jelenlegi, sőt a jövőbeni esetleges problémák is.

A kezelés során helyre állítjuk a szervezet energiaáramlását, ezzel idézzük elő a változást, javulást. Ha fel tudjuk dolgozni, oldani a múlt negatív élményeit, melyek gátolják a jelenünket, a jó közérzetünket, pozitív, előrevivő döntéseinket, akkor a jövőnkre hatunk kedvezően, céljaink megvalósulását segítjük elő, alapozzuk meg testi, lelki, szellemi szinten.

A kineziológia abban segít, hogy megértsük, VAN VÁLASZTÁSUNK. A döntés mindig a miénk.

A kineziológiának több ága is megtalálható, elsajátítható hazánkban. Csak néhányat említek, az ismertebbek közül.

Touch for Health, azaz a Gyógyító érintés:

Ezzel az alternatív gyógyászati módszerrel korrigálni lehet az egyes izmok működését, a test energiaellátását, és így a belső szervek működését is.

EDU-kineziológia (Brain Gym):

Az Edu-Kineziológia a gyermekek tanulási nehézségeire és képességeik fejlesztésére irányul. Az ún. keresztirányú mozgásgyakorlatok használatával elősegíti a test és az agy, a jobb és a bal agyféltekék, továbbá az agy egyéb dimenzióinak összehangolását, a látás és a hallás energetikai kiegyensúlyozását, az agyféltekék és mozgás integrációjának fejlesztését. A gyakorlatok otthon is végezhetők, legfőbb céljuk a mozgásintegráció segítése a két agyfélteke között, mellyel jelentősen növelhető a tanulási hatékonyság, eredményesség és csökkenthető, a legtöbb esetben pedig meg is szüntethető a tanulási zavar, nehézség.

Az általam is tanult és szeretett ág pedig a One Brain.

Mit jelent a „One Brain” módszer?

A One Brain jelentése Egy(séges) Agy. A módszer célja, hogy a jobb és bal agyfélteke működését összehangolja. A név az agy működésének azon elméletén alapul, miszerint a bal és jobb agyfélteke életünk különböző területeit irányítja. Mikor érzelmi stressz hatása alatt vagyunk, az agy teljes kapacitását nem tudjuk kihasználni. A bal agyfélteke pánik üzemmódra kapcsol, ami az „üss vagy fuss” reakció néven ismert. Ha az érzelmi stressz állapotából kiszabadulunk, képesek leszünk hatékonyan működni, mivel a bal agyfélteke logikája és a jobb agyfélteke kreativitása akadálytalanul elérhető lesz.