Vajon mi hozhat változást a jövő évben számodra….ha fogadalmakat hozol? Ha eldöntöd, mit és kit kell kizárnod az életedből, ami/aki ebben az évben idegesített? Ha kikövetkezteted, hogy ami nem ment idén sem, azt jövőre sem kell erőltetni? Viszont, ha valami bevált, akkor azt kell csinálni jövőre is? Ha neked is „nehéz” érzésed támadt, ahogy olvastad ezeket a mondatokat, akkor úgy tűnik, érdemes lenne valamit máshogy, másként csinálni.

A fogadalmak ítélkezésre késztetnek, és energiát visznek el

„Megfogadom, hogy”: többet sportolok, lefogyok, kevesebbet stresszelek, többet leszek a családommal, több időt fordítok magamra stb. Aztán vagy betartjuk, vagy nem, és ha nem sikerül, akkor szinte azonnal belemegyünk az önsanyargatásba, saját magunk megítélésébe, vagy éppen a kifogásokba, hogy gyűjthessük a következő év végi fogadalmak alapanyagait. Mennyi energiád szabadulna fel, ha kilépnél az önbüntetésből? Mennyivel lehetne fényesebb a jövőd, ha saját magad elértéktelenítése helyett saját magad elismerésére fordítanád az energiád?

Mi lenne, ha most nem a fogadalmaid és az előre berögzített terveid alapján teremtenéd az új éved, és kiszállnál a saját magad alkotta mókuskerékből? Lehetetlennek tűnik, mert már hosszú évek óta ugyanúgy történik minden, ugyanazzal találkozol szembe évről évre csak más köntösben?

Ugyan nem látunk a jövőbe, de az éberségünkkel és a választásainkkal hatással lehetünk az alakulására, ugyanúgy, ahogyan a fix nézőpontjainkkal is teremtjük azt. A fix nézőpontjaink a kitaposott úton visznek tovább, ami kényelmesnek és biztonságosnak tűnhet, de mi van, ha az, amit nem ismerünk, izgalmasabb, és többet teremthetünk általa?

Hogyan léphetsz ki a megszokottból?

Mi lenne, ha mostantól nem kijelentenél, és fix nézőpontokra támaszkodnál, hanem kérdeznél? Amikor kérdezel, ösztönösen megnyitod magad új lehetőségek felé, friss energiák szabadulnak fel benned. Egy kérdésben nincs ítélet, nincs nézőpont, nincs múlt energia, csak egy kíváncsi nyitottság valami más felé, ami eddig nem volt. Hogyan kérdezz? Itt bővebben olvashatsz erről: https://www.hartyanyireka.hu/tudatossag-10-dolog-ami-tobb-tudatossagot-hoz-az-eletedbe/

Próbáld ki, vajon könnyedséget érzel-e máris, teret nyit-e, ha felteszed az alábbi kérdések valamelyikét, vagy mindegyiket:

Mit választhatok magamért és a jövőmért ma, és ezután minden egyes nap?

Milyen tápláló kapcsolatokat építhetek az új évben?

Milyen hozzájárulás lehetek önmagam és mások számára?

Milyen hozzájárulásokat fogadhatok?

Milyen apró kedvességgel ajándékozhatom meg magam nap, mint nap, amit eddig megvontam magamtól?

Miként létezhetem barátságban a testemmel?

Mi kellene ahhoz, hogy éber legyek a testem működésére, jelzéseire, kommunikációjára?

Mire fordíthatok energiát, ami építi az életem?

Mit engedhetek el, ami már nem építi az életem?

Miként teremthetem minden egyes nap túl önmagam?

Milyen más választásaim lehetnek az új évben, amelyek minden eddigi elképzelésemen túlmutatnak?

 

Ha úgy érzed könnyebb lettél, akkor a változás már elindult! És hogyan lehet ez még ettől is jobb?

Csodás, túlteremtős 2020-as évet kívánok mindenkinek!