buddhista

Mit jelent tudatosnak lenni, tudatosan élni?

Megfigyelted már, hogy mindenhonnan áramlik feléd az üzenet, „ÉLJ TUDATOSAN!” ?
Jó, jó, de hogyan? Nem dobálod el a szemetet az utcán, igyekszel nem műcuccokat enni, jársz jógára is, olvasol spirituális könyveket….persze, hozzátartozik minden, ami abban segít Neked, hogy kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élhess, de mi van, ha a tudatosság több ennél?

Mit tehetsz még annak érdekében, hogy igazán tudatos legyél?

1. Lépj ki az ítéletek rabságából!

Akárhányszor beveszel, elhiszel egy ítéletet másoktól, megállítod az életed teremtését. Akárhányszor megítéled magad, beragadsz. Akárhányszor megítélsz valamit, vagy valakit, nem vagy éber és befogadó más lehetőségekre. Gary Douglas, az Access Consciousness alapítója megfogalmazásában:

„A tudatosság az a képesség, amelynek segítségével életed minden pillanatában jelen vagy, anélkül, hogy magadat, vagy másokat megítélnél.”

Életed során hányszor szalasztottál el lehetőségeket, mert bevettél egy ítéletet, amit mások rólad mondtak, vagy hányszor állítottad meg a saját életed teremtését, mert azzal foglalatoskodtál, hogy meggyőzd a másikat, hogy nincs igaza?

Az ítéletek egészen addig nem hozzád tartoznak, amíg igaznak és valósnak be nem veszed, vagy ellen nem állsz és reagálsz rájuk.

Az Access egyik nagyszerű eszköze segít kiszabadulni az ítéletek hálójából. Bárki mond rád valamit, csak válaszold/gondold azt, hogy „érdekes nézőpont, hogy van egy ilyen nézőpontod”. Ha magadat ítélnéd meg, szintén tudatosíthatod, hogy „érdekes nézőpont, hogy van egy ilyen nézőpontom”. Azzal, hogy emlékeztetjük magunkat, hogy minden, amit gondolunk, érzünk, hiszünk, megítélünk vagy eldöntöttünk, csak egy érdekes nézőpont kérdése, fel tudjuk szabadítani magunkat.

2. Kijelentések helyett élj kérdésben!

Tudtad, hogy, ha kérdéseket tennél fel, ahelyett, hogy válaszokat keresnél a miértjeidre, hamarabb megszabadulhatnál a problémáidtól? Akárhányszor azon gondolkodsz, miért kerültél ilyen, vagy olyan helyzetbe, miért pont veled történnek a nehézségek, tudd, hogy nem kifelé evickélsz a problémából, hanem pont beviszed magad az erdőbe. A miértek keresésével azonnal a múltadba kerülsz, ott kutakodsz válaszért, összehasonlítod a korábbi megoldásaidat és a legtöbb esetben ki is választod a valahogyan bevált rutint, hogy újból megoldd. De vajon milyen megoldások ezek? Valóban ez az a változás, amire vágysz, vagy leginkább csak időt nyersz addig, míg a következő haspnló helyzet megtalál, ahol újra törheted a fejed.

A kérdések kinyitnak, a válaszok bezárnak!

Ahhoz, hogy tudd, milyen kérdésekkel tudsz teremteni, először tisztázzuk le, mit NE tegyél:
Ahogy fentebb is írtam, a „miért” kezdetű kérdések nem visznek sehová, csak a múltadba, ahol ismét összekuszálhatod a gondolataidat.
Ne fogalmazd bele a kérdésbe a válaszaidat, azt, hogy mit is szeretnél végeredményként, mert ezzel azonnal leszűkíted a lehetőségeidet.

A kérdések nem arra valók, hogy válaszokat várjunk tőlük!
A kérdések éberséget adnak, melyek új lehetőségek felé nyitnak meg, melyek közül választhatsz. Minél több kérdést teszel fel, annál tudatosabb leszel a választási lehetőségeidről. A választás mindig több tudatosságot ad.
(A tudatosság önmagában nem ad választást)

A többi pontban fogok segítő kérdéseket adni, ezért nagyon fontos, hogy megértsük, tényleg nem az a fontos, hogy konkrét választ kapjunk egy helyzet megoldására, hanem tisztánlátást, éberséget, amellyel a felbukkanó lehetőségeket észlelni tudjuk és választani tudunk közülük. Ilyenkor nem érzelmek befolyásolnak, és korlátoznak, hanem a végtelen tudatosságunk kerül első helyre. Ebből a térből sokkal egyszerűbbé válik az életünk teremtése.

Tehát milyen kérdésekről is van szó?

Mindenképpen nyitott kérdésekről! Nincs jó, vagy rossz kérdés..kérdés van, olyanok, amelyekben nincs kikövetkeztetés, nincs elvárás, csak egy nyitott, gyermeki kíváncsiság, mint pl.

 • Milyen végtelen lehetőségeim lehetnek?
 • Hogyan lehetne ez még ettől is jobb?
 • Mi más lehetséges?
 • Mi működik nekem most?
 • Kihez tartozik (az érzés, gondolat)?
 • Mi kellene ahhoz, hogy….itt kipótolhatod bármivel, ai számodra épp fontos.
 • Én általában ezt szoktam használni: Mi kellene ahhoz, hogy itt és most a számomra legtáplálóbb változás következzen be?
 • Ha nem történik látszólag semmi a kérdésed nyomában, kérdezd meg:Milyen kérdést tehetek itt most fel, ami éberséget hoz, teret nyit számomra?

Itt egy pénzes kérdés, amelyet bátran használhatsz, ha szeretnél változtatni a pénzügyeiden:

 • Milyen végtelen választásaim lehetnek, amelyekkel több pénzt teremtek, mint eddig bármikor?

3. Változtasd meg a nézőpontod!

Gondoljunk bele, hány berögzült fix elképzelésünk van dolgokról, emberekről, önmagunkról, amik már rég nem aktuálisak? Lehet, hogy annak idején működött, de mi van, ha most már nem? Vagy fordítva? A tudatos élet egyik alapköve, hogy képesek legyünk bármikor rugalmasan nézőpontot váltani.

„A nézőpontod teremti a valóságod. Semmi sem valós addig, amíg valamilyenné nem minősíted.” (Gary Douglas – Access Consciousness)

Emlékezz vissza, hányszor változott már meg eddig is az életed, amikor hajlandó voltál másképp ránézni valamire, valakire, esetleg önmagadra? Mi van, ha ennek nem kell feltétlenül nehéznek lennie? Igen, persze, van, amikor az érzelmeink ereje felülírja ezt a könnyed választást, de a tudatos figyelem és a kérdések ilyenkor is segítenek, hogy hamarabb legyünk túl egy-egy érzelmi viharon.

Néhány kérdés, amely segíthet a nézőpont váltásban, a tudatos élet teremtésében:

 • Mi működik MOST itt nekem? (Ilyenkor hajlandóak vagyunk ítélet nélkül ránézni a dolgainkra, önmagunkra, az emberekre, akik körülvesznek, és könnyebben észrevesszük az új lehetőségeket)
 • Mit, kit választhatok MOST, ami/aki a legnagyobb hozzájárulás az életemhez?
 • Mi az a nézőpont, amit, ha ma megváltoztatok, megváltozik a kapcsolatom önmagammal, megváltozik a kapcsolatom másokkal, megváltozik a kapcsolatom a világgal?

4. Szakíts a múltaddal, teremts a jelenből!

Minden élmény, amelyben valaha részünk volt, legyen az jó, vagy rossz, eltárolódik a tudatalattinkban, és sejtszinten a testünkben is.
Bármikor, amikor stresszhelyzetbe kerülünk, az agyunk előkeresi azt a múltbéli eseményt, amely hasonló hatással volt ránk, és arra ösztönöz, hogy ugyanúgy cselekedjünk, mint ahogy akkor megoldottuk/túléltük. De vajon most is ugyanaz vár-e ránk, ugyanaz a megoldás, ugyanaz a válaszreakció működik egy következő stresszhelyzetben? Nem biztos!

A tudatosság ott kezdődik, hogy többé nem a túlélésre játszunk, hanem hajlandóak vagyunk valami más cselekedetre, más megoldásra, mint amit korábban választottunk.

Néhány segítő kérdés, hogy kiléphess a múltad árnyékból, és tudatosan építhesd a jövőd:

 • Milyen más lehetőségeim lehetnek, amelyek korábban sosem bukkantak fel?
 • Mit nem veszek észre, amit ha észrevennék jobbá válhatna az életem?
 • Mit/kit engedhetek el, ami/aki már nem hozzájárulás az életemhez?
 • Mit/kit fogadhatok be, ami/aki már hozzájárulás az életemhez?
 • Mi kellene ahhoz, hogy éber és tudatos legyek a MOST történéseire?
 • Mi kellene ahhoz, hogy tisztán érzékeljem mindazt, ami MOST történik velem?

5. Növeld a befogadásod, problémák gyártása helyett!

Az Univerzum ajándékai végtelenek, mi választjuk ( a nézőpontjaink alapján), hogy mennyit vagyunk hajlandóak befogadni belőlük. Gary Douglas – az Access Consciousness alapítója szerint – amikor gondolatokból, érzésekből, érzelmekből funkcionálunk, akkor nem létezünk, hanem elhatározunk, döntünk, ítélkezünk, következtetéseket vonunk le arról, hogy mit, és hogyan fogadhatunk be.

Tehát a problémáink sem feltétlenül problémák, hanem a tény az, hogy leginkább nem tudunk befogadni.

Néhány segítő kérdés, hogy többet tudj befogadni:

 • Mit fogadhatok be Önmagamtól, Önmagamból, amit eddig elutasítottam?
 • Mit fogadhatok be a külvilágból, amit eddig nem vettem figyelembe, nem vettem észre, vagy el is utasítottam?
 • Mit tettem életbevágóvá értékessé és valóssá a régihez való ragaszkodásban, ami miatt nem adok helyet az új befogadásának? Mindent, amit ez felhoz, elengedném?
 • Mit szeretek a problémák gyártásában? Választanám helyette inkább a lehetőségek folyamatos befogadását?
 • Mindenhol, ahol magamat hibáztattam, megítéltem a választásaimat, és ezáltal egyre kevesebbet fogadtam be, még inkább bezártam a kapukat, elengedném-e teljes könnyedséggel?
 • Mi minden mást hozhatnék létre az életemben, ha kitörölném a szótáramból a probléma szót?

6. Engedd le a falaidat!

Amikor felhúzzuk a falainkat, elzárkózunk mindazon dolgoktól, amikre nem akarunk ránézni, mert valamiért kellemetlen érzések fűznek hozzájuk, különböző hatások értek minket a múltban, és úgy hisszük, ha elzárkózunk, lecsukjuk a szemeinket, akkor az már nincs is.

De valójában mit teszünk ilyenkor?
Erőt adunk annak a félelemnek, annak a dolognak, amitől meg akarjuk védeni magunkat, pedig semmi garancia nincs arra, hogy a jövőben megismétlődhet.
Valóssá teszünk valamit, ami nincs is.
Így zárjuk ki az életünkből azokat a lehetőségeket, amikről már előre eldöntöttük, hogy milyenek lehetnek számunkra.
A falak öntudatlanná tesznek egy üggyel kapcsolatban, nem pedig megoldják azokat.

Mit tehetünk?

Le kell engednünk a falainkat, mert furcsa és érdekes módon ez fogja megadni a védelmet és a megoldást. Sebezhetővé kell válnod, ami nem azt jelenti, hogy megengeded, hogy áttapossanak rajtad, hanem azt, hogy ha bármilyen ítélettel szembesülsz, átengeded magadon, mint egy szita. Nem védekezel, nem állsz ellen, tudod, minden csak egy érdekes nézőpont.

Ha hajlandó vagy ránézni mindarra, ami benned és körülötted van, és úgy ahogyan van, torzítás nélkül, akkor bármit meg tudsz tudatosan tapasztalni és ezáltal választani a neked éppen legtáplálóbb lehetőségek közül.

Ha kísérleteznél, hogy megnézd, mennyire húztad fel a falaid, próbáld ki ezt a gyakorlatot:

A kezeid a fejed felett vannak, tenyérrel lefelé és kezdd el tolni a tenyereidet a tested mellett a föld felé lassan. Nagyon lassan. Ahol megállnak a kezeid, ott a korlát teteje. Nagyon jól érzékelhető. Ha megérezted, akkor kezdd el lefelé tolni, egészen addig, amíg megy. És minden alkalommal egyre lentebb próbáld tolni. Ha szeretnéd, megfigyelheted hogyan hat ez az életedre úgy, hogy leírod, mi az, amivel kapcsolatban aktuálisan leengedted a korlátaidat.

7. Emelkedj az erődbe!

Mi lenne, ha nem a rosszat, helytelent, javítandót keresnéd állandóan magadban, hiszen amíg mások felé akarsz elköteleződni, addig sok minden rejtve marad igazi önvalódból.
Ha választod, hogy önmagad teljességébe lépsz (ítélet és hibáztatás nélkül) megváltoztathatsz magad körül olyan dolgokat, amelyekről el sem tudtad képzelni, hogy meg tudnak változni.

Emlékszel, hogy milyen volt egészen kicsi gyermekkorodban, amikor még nem volt benned félelem? Ösztönösen kíváncsi voltál mindenre, mindent megfogtál, megkóstoltál, kipróbáltál, kíváncsian kerested a kapcsolatot mindennel és mindenkivel. Aztán mi történt? Kaptad a „nem”-eket, „ezt nem szabad”, „ez veszélyes”, megtanultad, hogy „vigyázni kell, mert sírás lesz a vége”, és azt is, hogy „jó gyerek ilyet nem csinál” . Később pedig, amikor valami nem sikerült elsőre lehet, hogy azzal nyugtáztad, hogy „ami nem megy nem kell erőltetni”, hiszen Apa is mindig ezt mondta… és te szép lassan feladtad, hogy bátor legyél, hogy nyiss az új dolgok felé, hogy kipróbáld magad valami újban, hogy az legyél, aki a félelmeid nélkül lehetnél.

 • Hány hitrendszered van, amit megtanultál, hogy úgy kell lennie, hiszen más is ugyanúgy gondolja/csinálja
 • Hány nézőpontot kaptál a szüleidtől, amit ugyanúgy adsz tovább te is a gyermekeidnek anélkül, hogy ránéznél nekik működik-e és neked működött-e valaha?
 • Hányszor nem lépsz ki a komfortzónádból, mert lehet, hogy sírás lesz a vége, és Te amúgy is mindig a rövidebbet húzod?
 • Hányszor próbálod kitalálni előre, hogy milyen eredményes lehetsz a választott tevékenységeidben? Kinek a nézőpontjaira alapozol ilyenkor?

Mi lenne, ha most hagynál egy kis időt magadnak, ránéznél az életedre, hogy biztosan ez az, amire vágysz, vagy érzed, hogy több van benned, máshogy élnél, más munkát végeznél, más lennél, mint ahogyan a többiek elvárják tőled…?

Mi lenne, ha felidéznéd, ki voltál azelőtt, hogy megmondták volna neked, hogy kinek kell lenned?
Mi változhatna az életedben , ha megengednéd magadnak, hogy újra az a nyitott, kíváncsi, félelmek nélküli kisgyermek legyél, aki egykor voltál?

Ha eddig túl nagy energiát fektettél abba, hogy hogyan nyomd el a benned rejlő potencialitást, hogyan bújj maszkok mögé, hogy ne forgasd fel mások életét, kipróbálnád-e, hogy milyen az, amikor nem az erőd elfojtására összpontosítasz, hanem arra, hogy mit teremthetsz vele, milyen új valóságot hozhatsz létre?
Minden hozzáállás kérdése.

 • Mi kellene ahhoz, hogy mostantól Önmagadért és ne Önmagad ellen teremtsd az életed, a jövőd?

8. Hozz választásokat döntések helyett!

Próbáld ki, ha kimondod csak a két szót, melyik tűnik könnyebbnek? A választás, vagy a döntés? Sejtem a választ….
Amikör döntünk valami felől, az egy végleges, nehéz energia, nem beszélve arról, hogy tele van ítéletekkel. Pl. kijelentem, hogy a zenész pasik csak átvernek, (mert volt már ilyen tapasztalatom) és eldöntöm, hogy soha többé nem ismerkedem zenész pasikkal. Így rögtön ki is zárom azokat a lehetőségeket, ahol mondjuk a világ legodaadóbb, legvonzóbb zenész pasikkal találkozhatnék a jövőben.

A döntéseknek súlya van, ha már eldöntötted, tarts is ki mellette, viseld a döntéseid következményét…hányszor hallottuk már ezeket a kifejezéseket? Ugye milyen nehéz amikor ilyen terhekkel kell megküzdenünk, amelyeket igazából mi tettünk magunkra? A jó hír az, hogy ugyanazt az energiát, amelyet a döntéseid véglegesítésébe és fenntartásába fektettél, átfordíthatod könnyed választásokká is.

Hogy tetszene, ha döntések helyett mostantól inkább választásokat hoznál?

Könnyebbnek tűnik? Tudtad, hogy az agy képes arra, hogy 10 másodpercenként más választást hozzon? Ha éberségből és tudatosságból működsz (érzelmek és gondolatok helyett), akkor észreveheted, hogy folyamatosan milliónyi lehetőség vesz körül, amelyek közül csak választanod kell.
Hány választást nem hoztál meg, mert még azelőtt, hogy meghoztad volna, véglegessé és megváltoztathatatlanná tetted?

Ne ítéld meg magad többé emiatt! Akkor sem, ha a választásod eredményeként nem azt kapod, amit szerettél volna. Ilyenkor kérdezd meg, hogy „Mi más lehetséges, milyen más választásaim lehetnek?” És válassz mást! Próbáld ki, és figyelj, milyen változások indulnak el az életedben, hogyan szabadul meg a tested és a lelked a nehéz energiáktól.
És még 2 kérdés, amely segít abban, hogy beleléphess a választás örömének energiájába:

 • Mit választhatsz ma teljes könnyedséggel és örömmel, ami megváltoztathatja akár az egész életedet?
 • Mire vágysz igazán, amitől talán csak egy pillekönnyű választás választ el?

9. Ismerd el Önmagad egyediségét!

Hittél abban valaha is, hogy úgy vagy jó, ahogyan vagy? Vagy folyamatosan mások mércéjével szemléled a világot, önmagad, a kapcsolataidat?

Ha előfordult, hogy sűrűn összehasonlítottad magad másokkal, azt gondoltad már jóval előbb kellene tartanod, nem vagy elégedett azzal amit elértél, hiszen sokkal jobban is sikerülhetett volna, akkor tudd, hogy nem fogadod el önmagad, nem éled a jelen pillanatot, és nem úgy teremted az életed, ahogyan szeretnéd.
Állj meg egy pillanatra és nézd meg, hogy mennyi mindent tapasztaltál és tanultál már meg az utadon, milyen messzire jutottál, mennyi mindenkinek segítettél, és kezdd el értékelni minden egyes nap, amit megtettél, amit elértél.

Tudtad, hogy az is értéket teremt, ha jó szívvel főzöl meg egy finom ebédet a családodnak, ha hálás szívvel gondolsz a szüleidre, hogy nélkülük nem lennél, vagy, ha megetetsz egy kóbor cicát?
Nincs szükséged arra, hogy megváltoztass bármit is magadban!
Illetve egy dologra mégis: a gondolatot, hogy nem vagy elég jó.

 • Mi kellene ahhoz, hogy felismerd, elismerd és szeresd azt a csodát, aki Te vagy?
 • Mi van, ha azzal, hogy kicsit más szemmel nézel mostantól magadra, megváltoztatod az egész világot?

10. Kérj!

Ha azok közé a hajdani gyerekek közé tartozol, akik megtanulták, hogy ne kérjenek és ne kérdezzenek, mert az rossz, az a gyengeség jele, és igenis „meg kell tudni egyedül oldani a dolgokat”, mert „csak magadra számíthatsz”, akkor tudd, hogy ez csak „egy érdekes nézőpont”, ami már lehet, hogy akkoriban sem működött neked….
Mi lenne, ha többé nem hinnéd azt, hogy ha kérdezel, akkor buta vagy, vagy gyenge?
Mi lenne, ha többé nem hinnéd azt, hogy, ha kérsz, akkor telhetetlen és mohó vagy? Ezek csak nézpontok, még egyszer megismétlem.

Az Univerzum bőséges ajándékai rád várnak!

Ha nem nyújtod ki a kezed azért, amit szeretnél, nehezen fog az öledbe hullani.

 

****** Ne feledd tehát *******

A tudatosság, a tudatos élet nem a spirituális emberek kiváltsága.
Ha képes vagy nézőpontot váltani, ezt már tudatossággal teszed, és könnyedén megváltozhat az életed.
Ha kilépsz az ítélkezésekből, leengeded a falaidat és elismered önmagad nagyszerűségét, máris egy csomó energiád szabaul fel.
Ha kérdéseket teszel fel, ahelyett, hogy következtetésekbe mész és válaszokat keresel a miértekre, rugalmasabban fogsz tudni kezelni bármilyen helyzetet.
Ha kérsz és egyre inkább növeled a befogadásod, az Univerzum ajándékai, a bőség nem fog többé elkerülni.