Bármikor, amikor vágyod a változást, de azt tapasztalod, hogy mégsem változik….vajon miért?

Többekkel beszélgettem mostanában, akik arról panaszkodtak, hogy már jó ideje be vannak ragadva egy helyzetbe, akár pénzügyi, akár kapcsolati, egészségügyi, érzelmi stb.

Mindig megkérdezem olyankor, hogy
– „Mit szeretsz ebben, hogy választod?”
A válasz legtöbbször ez:
– ” Nem szeretem, miért választanám akkor?”

Az az igazság, hogy mindent, ami megteremtődött az életünkben, valahol megelőzte valamilyen választásunk. Még azt is, amit logikus fejjel nem akarnánk, hogy megtörténjen.
Mégis, ha őszintén mögé nézünk a dolgainknak, felfedezhetjük, hogy minden mögött ott van legalább egy nézőpontunk, ami fontosabb és értékesebb annál, semmint, hogy megváltoztassunk egy-egy kényelmetlen helyzetet.
Természetesen nem akar senki beteg lenni, vagy rossz kapcsolatban lenni, senki nem szeretné, hogy bántsák, vagy, hogy ne legyen pénze…de amikor felteszem a kérdést, hogy

„Mi az értéke annak, hogy még mindig ebben a helyzetben vagy?”,
akkor mindig előkerülnek érdekességek.

Egy nagyon kedves, csinos leányzó, a legutóbb azt ismerte fel, hogy azért nem lép ki a bántalmazó kapcsolatából, mert van egy olyan nézőpontja, hogy úgysem találna még egy olyat, aki ilyen anyagi biztonságot teremtene neki. Ezért inkább nem lép ki a kapcsolatból, habár már a nullán van az önbizalma.
És ott a másik vendégem, aki a betegségeiből nem akar valójában kijönni, mert olyankor „legálisan” pihenhet.
Egy harmadik meg azért vált mindenki rabszolgájává, mert az a nézőpontja, ha nem tenne meg mindenkinek mindent, amit csak kérnek, akkor nem szeretnék őt és kizárnák.

Neked mi a mögöttes nézőpontod, ami miatt nem változtatsz?

Mi lenne, ha most őszintén ránéznél mindenre, amit nem szeretsz az életedben, hogy úgy működik, ahogy, és megkérdeznéd, hogy valójában mi az, ami miatt fenntartom ezt az állapotot?
Mi az, ami sokkal fontosabb annál, mint, hogy megváltozzon?

Hajlandó lennél-e ma elhagyni a kicsi játszóteredet és szétnézni a lehetőségek vidámparkjában? Hátha felfedezel valami sokkal jobbat, kellemesebbet, teremtőbbet, mint amit korábban elképzelni sem tudtál?