Van választás/ nincs választás

Van választás/ nincs választás. Ez az ún. viselkedési barométer (érzelmeink skálája) legmélyebb szintje a kineziológiában. Sokszor tesztelem ki egy-egy oldás alkalmával a „nincs választás”-t, ami meglepő lehet legtöbbünk számára, hiszen nem is gondolnánk, hogy hány stresszélmény kapcsán döntöttük el, hogy nincsen választásunk. Sőt, nem feltétlenül szükséges valamilyen stresszt átélnünk ahhoz, hogy azt gondoljuk nincs más választásunk. Akár a gyermekkortól kezdődő szülői tanítás berögzülése arról, hogy hogyan kell hozzáállnunk az élethez, a kapcsolatokhoz, a pénzhez, mindenhez, megalapozza azt a hitrendszert és korlátozásokat, amivel úgy gondoljuk így természetes, és nincs tovább. Ott kezdődik a gubanc, amikor felismerjük, hogy valami nem stimmel, és változtatni szeretnénk a helyzetünkön. Amikor viszont a tudatalattink elköteleződik a nincs választás felé, akkor bármennyire is szeretnénk valamit megváltoztatni, nem fog sikerülni, legalábbis úgy nem, ahogyan mi szeretnénk.
Ahogyan átéljük azt az élményt, amely során beleragadunk egy nézőpontba, érzelembe, hitrendszerbe, úgy az akkor létrehozott gondolattal a fejünkben, és az eldöntött ténnyel, hogy ez sosem lehet másképp, megállítjuk az életünk teremtésének folyamatát, és belesodródunk egy folyamatosan ismétlődő mókuskerékbe. Emlékszem, a kezdetek kezdetén, mikor még én is sorra kaptam az oldásokat a tanfolyamokon, mindig tartottam tőle, hogy nehogy ez jöjjön ki, mert olyan nagy súlyát éreztem…a legmélyebb beragadás, a legnagyobb korlátozás.

Nem kell beleragadnod semmibe!

Amikor az Access Consciousness-szel is szerelembe estem, és jobban megismerkedtem azzal, hogy mit is jelent választásokat hozni, és hogy ez könnyű is lehet akár, sőt, tíz másodpercenként hozhatunk más választást, hirtelen megváltozott minden. Már nem gondoltam olyan véresen komolyan, hogy ott, ahol eldöntöttem korábban, hogy nincsen választásom, ott csak valami óriási varázslat, elengedés, megbocsátás stb. segíthet, hogy átforduljak a „van választás” felé.

Ne keverd össze többé a választást a döntéssel!

Nézz rá! Ha hoztál egy döntést valaha, mennyire tetted véglegessé, nehézzé, súlyossá, megváltoztathatatlanná? A választás nem ilyen. Ha hozol egy választást, az könnyed, bármikor megváltoztatható, nincs tétje, akár bulis, szórakoztató is lehet. Sőt! Az agyunk képes arra, hogy tíz másodpercenként más választást hozzon.

Minél több a választás, annál nagyobb az éberség!

Minél több választást hozol meg, annál nagyobb lesz az éberséged új lehetőségekre!
Vigyázz! Az éberség, az hogy tisztán látsz valamit, de mégsem hozol semmilyen más választást, az nem fog megváltoztatni az életedben semmit. Lehet, hogy már régen látod, hogy el kellene jönnöd a munkahelyedről, ahol kizsigerelnek éhbérért, de Te még mindig megmagyarázod és kifogásokat keresel, miért is kellene még mindig ott maradnod.
Lehet, hogy azt mondod, de én választok, és mégsem történik semmi! Valóban választasz, vagy a komfortzónádon belül hozol meg ismerős, kényelmes választgatásokat? Ha csak azt választod, ami ismerősnek és kényelmesnek érződik, ugyanazt az eredményt fogod kapni 10 év múlva is, amit mindig is kaptál. Ugyanazokat a dolgokat fogod választani, amiket mindig is választottál, és ugyanazokat az eredményeket fogod kapni, amiket mindig is kaptál. Mi kellene ahhoz, hogy hajlandó legyél kilépni a komfortzónádból?

Minden helyzetben van választásod!

Ízlelgesd kicsit ezt a tényt: Minden helyzetben van választásod! Sőt, mindig hozol is valamilyen választást, mert a nincs választás is egy választás. Mi lenne, ha ezután olyan választásokat hoznál, amelyek tényleg túlteremtenek az eddigi megszokott valóságodon?

Mi van, ha nincs olyan, hogy tökéletes választás, és nem arra kell törekedned, hogy a lehető legtökéletesebben hozd meg azt a választást? Hiszen, amit kitalálsz erről, hogy minek, és hogyan kellene történnie, az csak olyan elgondolásokon alapulhat, amit már korábban átéltél, vagy ismertél. Ha valami újat szeretnél, valami mást, mint ami eddig volt, olyan választást kell hoznod, amilyet eddig nem hoztál, és ez nem mehet kikövetkeztetésből.
Mi más lehetséges, minden eddigi elképzeléseden túl?
Mi mindent nem választottál eddig, csak azért, mert nem is gondoltad, hogy megteheted?
Mit választhatsz itt és most, ami nagyobbat teremt, minden eddigi választásodnál?

Te vagy az életed teremtésének forrása! Élj eszerint!