Milyen hatással van ránk a mindennapi stressz?

Ezt a pár gyakorlatot Te is elvégezheted a stressz azonnali oldására:

A bennünk keletkező gondolatok és érzések, a velünk történő események folyamatosan hatással vannak ránk, melyek állandó alkalmazkodást igényelnek.
„A stressz egy nem specifikus reakció, mellyel szervezetünk reagál minden kihívásra, minden erőteljes ingerre”.

Egyfelől életünk mozgatója a bennünket érő sok pozitív és negatív stressz, viszont ahogy terhelhetőségünket túllépjük, életünk egyre megerőltetőbbé válik, mivel egy ponton túl már nem energiánkból gazdálkodunk. Ennek az a következménye, hogy testünk a hiányzó energiát erővel kezdi pótolni. Azok a dolgok, amik eddig könnyen mentek, most megerőltetővé válnak. A stressz, ami eddig hajtott, most megbetegít.

Koncentrációs problémáink támadhatnak. Olyan dolgok, amik eddig nem okoztak problémát, most felidegesítenek. Sok kis apró fájdalom keletkezhet, amelyekből betegség lesz, és ez kihat a kapcsolatainkra és egyéb életterületünkre is.

Agyunk is speciálisan reagál a stresszre. A bal fülünk mögött van egy kis terület (Közös Integratív Terület), mely riadó állapotában azonnal a túlélésre játszik. A stresszor (stresszt kiváltó inger) megjelenésekor olyan emlékek után kutat, amelyek a jelenlegihez hasonlóak, és az akkor adott válaszreakció a helyzetet (valami módon) megoldotta. Ezen folyamat alatt az agy működésének akár 75%-át is képes leállítani, blokkolva ezáltal az új választások keresésének lehetőségét. Ilyen formán gyakorlatilag egy csökkent tudatossági szintre kerülünk.

A (hosszantartó) stressz hatására immunrendszerünk meggyengül, alvászavaraink lehetnek, allergiás reakciók és egyéb betegségek alakulhatnak ki, függőségeket kezdhetünk kialakítani, szorongások keríthetnek hatalmukba, és számtalan egyéb testi-lelki-érzelmi problémák befolyásolhatják a közérzetünket és szervezetünk állapotát.

Mit tehetünk, hogy azonnal enyhítsük a stresszt?

1. a kineziológia egyik leghatékonyabb technikája az ún. homlok-tarkó tartás. Többször ösztönösen is a homlokunkat fogjuk meg, ha hirtelen megoldást keresünk valamire, vagy stressz ér. Fogjuk egy kicsit tovább! Az érzelmi stresszt oldó pontok a homlokon lévő kis dudorok a szemöldök és a haj vonala között. Finoman megérintve őket érezhetjük ujjaink alatt a pulzust. Másik kezünkkel pedig a tarkónkat tartsuk. Addig fogjuk össze ilyen módon a fejünket, míg nem érezzük, hogy szinkronban lüktet mind a két pont a homlokunkon.

2. Igyunk meg egy pohár vizet. A víz azonnal oldja a stresszt. Egészségünk bázisa a tiszta víz. Testünk 70%a, az agy 80%-a, vérünknek pedig 95%-a víz. A víz ezen felül az információ áramlást is segíti sejtjeink között.

3. Vese meridián 27-es pontjainak ütögetése (energetizál, összpontosítja a figyelmet) : Helyezd ujjaidat a kulcscsontodra, tapintsd ki az alatta lévő bemélyedéseket (vese meridián 27-es pontok mindkét oldalon). Váltott kézzel masszírozd ezeket a pontokat, mély légzés közben. (Míg az egyik kezeddel masszírozol, a másik kezedet tedd a köldöködre, majd váltás)

4. Csecsemőmirigy ütögetése (erősíti az immunrendszert, megnöveli erődet és élénkít)
Vidd ujjaidat a szegycsontra (Vese 27-es pontok alatt, csak középen), mély légzés közben ütögesd meg a csecsemőmirigy pontot 19-szer.

5. Tegyél fel egy kérdést, mely megnyitja a teret a lehetőségek és a megoldások irányába pl. Mi lenne az, ami most ebben a helyzetben a leginkább segítene nekem? Mitől lehetnék jobban? Mit kellene meglátnom ebben a helyzetben, ami azonnal segítene? Ezeket a kérdéseket ne válaszold meg te magad, hagyd, hogy az Univerzum elküldje hozzád a legnagyobb hozzájárulást jelentő megoldást. A kérdések az éberségedet nyitják meg, hogy túlléphess a nézőpontjaid korlátjain, és észrevehess bármi mást, ami az aktuális helyzetben megoldás lehet.

Szeretettel:
H.R.