Sok mindent hoz fel, ahogy kimondom ezt a szót. Valami régi, súlyos, beragadt energia jelenik meg, kis menekülési vággyal, és bűntudattal fűszerezve. Atya ég, kihez tartozik ez? 🙂
Jó is, hogy ránézek a témára, mert alapból nem fűződik kellemes érzésem hozzá.
Na de akkor mi is van a dolgok mögött?

És nálad mi…?

Kizárás? Rejtegetés? Eltagadás? Áldozat szerep? Mások rosszátétele? Elnyomás?

Te manipulálsz, vagy téged manipulálnak?

Van egy hírem, mindenki manipulál! Csak a mögöttes szándék nem mindegy!
Az is manipulációnak számít, ha egy csokor virágot viszel a randira, hogy elnyerd a lány szívét. Az is manipuláció, ha azt mondod a gyerekednek, hogy akkor kapsz édességet, ha megeszed a vacsorádat. És az is manipuláció, ha folyamatosan tervszerűen el akarsz erőtleníteni valakit, ezért úgy csűröd-csavarod a dolgokat, hogy a végén besátáljon a csapdába. Te mit tettél meg életed során, ami ebbe a kategóriába tartozott, és mit tettek meg veled, amit onnantól kezdve kerülsz, és kizársz?

A manipuláció nem rossz, nem jó, egyszerűen attól függ, milyen energiával állsz a dolgok mögött, és mit teremtesz vele.

Ha nem teszed rosszá a manipulációt, és nem kizárólag azt gondolod, hogy ez valami olyan dolog, amikor hazudsz, és átvered az embereket, vagy ők téged, akkor akár meg tudod találni a potenciált is a manipulációban, azaz önmagadban. A manipuláció rejtett képességeket is takarhat, így, ha nem zárod ki, és nem zárkózol el előle, fel is fedezheted te mit tudsz erről.

Mi lenne, ha először is levennél minden jelentőséget, és nézőpontot arról, hogy mi is a manipuláció, mit gondolnak róla az emberek általában?
Mi van, ha másként is lehet létezni a manipuláció energiájaként, valahogy úgy, hogy mindenkinek jó legyen?
Mi van, ha az előnyödre is tudnád fordítani, ha képességként néznél rá?
Mi van, ha teremteni is tudsz vele, nem csak pusztítani?
Ez furán hangozhat, mert alapvetően „jó” akarsz lenni, meg akarsz felelni, de ha rosszul sülnek el a dolgok, még ha jót is akartál, akkor könnyedén magad ellen fordíthatod. Mindent, amit kizársz az életedből, utána nem tudsz tudatos lenni rá, nem veszed észre, hogy ha manipulálnak, és nem veszed észre, ha te választhatnál valami mást, ha az, amit csinálsz nem működik. Amit kizársz, arra vak vagy. Mi más lenne lehetséges, ha megengedésbe kerülnél a manipulációval is?

Jó akarsz lenni, vagy azt, hogy működjenek a dolgaid?

A jónak lenni – csakúgy, mint a rossznak lenni – egy csomó ítélettel kapaszkodik össze, rengeteg elképzelés, szülői tanítás, nézőpont kapcsolódik hozzá. Hányszor hagytad magad csak azért manipulálni, mert azt hitted akkor vagy jó, ha alárendeled magad mások elvárásainak? Hányszor manipuláltál te másokat, azért, mert jót akartál? Hányszor akartál többet adni, de a másik nem tudta azt befogadni? Hányszor akarta más rád tukmálni, amit ő gondolt jónak, és te nem tudtad befogadni? Jézusom, milyen régóta vannak beragadva ezek az energiák a kollektív tudatban? Millió éve! Elkezdenél arra fókuszálni, hogy mi működik neked, ahelyett, hogy ezt az ezer éves játékot űzöd?
Az Access Consciousness szemlélete szerint a manipuláció egy képesség arra, hogy úgy kommunikáljunk, hogy a másik be tudja azt fogadni. Hogyan lehetne ez mindenki számára tápláló, és teremtő? Ha hajlandóak lennénk ezt felfedezni, kérdésben lenni vele, máris működőbbek lennének a kapcsolataink.

Áldozat akarsz lenni, vagy azt, hogy működjenek a dolgaid?

Ismerős a szerep? Voltál-e már valaha áldozat? Felelőssé tettél-e bárkit, vagy bármit azért, amiért ilyen rossz a sorsod? Ha bárki mást teszel felelőssé azért, hogy te nem vagy boldog, és arra vársz, hogy a másik tegyen meg érted mindent, hiszen a „szegény én” képtelen rá, vajon mennyire állítod meg az életed teremtését? Azt hiszed áldozatként te irányítasz, lehet, de nem teremtesz vele könnyedséget, örömöt, hacsak nem a szenvedésben találod az örömöd. Vedd észre, hogy bárhol is áldozatként tekintesz magadra, vagy mások teszik áldozattá magukat melletted, ott ugyanúgy elfolyik az energia, egy ponton túl már küszködés, és nehézségek árán fogjátok tudni fenntartani ezeket a viszonyokat.

************

Szóval, mi kellene ahhoz, hogy kilépj a játszmáidból, és elismerd a képességeidet a manipulációval?
Mit tudsz teremteni a manipulációval, ha nem teszed többé rosszá?
Mi kellene ahhoz, hogy képes legyél csak annyit adni, amennyit a másik be tud fogadni?
Mi kellene ahhoz, hogy azáltal, hogy az erődbe manipulálod magad, másokat is erre inspirálj?
Ha semmi sem jó, és semmi sem rossz, csak egy választás, mit választhatsz most, amivel létrehozol egy merőben új valóságot a manipulációval?

Milyen a neked működő valóság, amelyben a manipuláció is lehet teremtő?