Vajon hányszor próbálunk válaszokat keresni az életünk problémáira, kitalálni, hogy mi lenne a helyes, és megfelelő cselekedet, szelektálni mindabból, ami a múltban bevált, vagy sem, míg a végén azt vesszük észre, hogy szépen belekavarodtunk a gondolataink sokaságába, és nemhogy választ nem találtunk, még jobban elbizonytalanodtunk. A tudatosság segíthet.

A válaszaink a múltunkban vannak. Csak olyan válaszokkal tudunk előrukkolni, amelyekről már van tapasztalásunk, amit már átéltünk, amelyekkel kapcsolatosan már vannak nézőpontjaink. Ha folyamatosan ismétlődő köröket futunk, könnyen lehet, hogy bele vagyunk egy, vagy több nézőpontba ragadva, amelyek által újra és újra teremtjük azt, amit valójában már elengedni szeretnénk. Természetesen ezek legtöbbször tudat alatt befolyásolják a választásainkat, sokszor nem is gondolnánk mennyi nézőpontot fixáltunk, és akár évtizedek óta nem változtatunk rajtuk.

De mi van akkor, ha valami egészen másra vágyunk, mint, ami eddig volt? Mi lehet itt megoldás? Mi az, ami kinyithat egy más jövő teremtése felé?

A válaszok bezárnak, a kérdések kinyitnak.

„Mik a végtelen lehetőségeim itt és most?” Ha felteszed például ezt a tudatos kérdést, figyeld meg, mi történik benned. Én valahogy úgy tudnám megfogalmazni, hogy nagyobb tér keletkezik a testben. Kíváncsivá, és nyitottá tesz valami más irányába. Míg a válaszokkal ugyanazokat a köröket futod, egy kérdés valami új felé terel, ami eddig még nem létezett a valóságodban. Ha felteszel egy kérdést, ösztönösen kimozdít abból, hogy ugyanazt válaszd, amit korábban. Egy kérdésben nincs benne sem a múlt, sem kikövetkeztetések, nézőpontok, ítéletek. A kérdés egy nyitott, kíváncsi energia, ami közelebb visz a végtelen lehetőségekhez.

Amikor 2014-ben találkoztam az Access Consciousness (Hozzáférés a tudatossághoz) módszerével, és a varázslatos eszközeivel, amelyeket azóta is minden nap használok, elkezdődött egy másfajta élet számomra. Addig volt például egy olyan bebetonozott nézőpontom, hogy csak szenvedés, küzdelem árán érhetek el, érdemlek meg bármit is. Ezzel a nézőpontommal figyelmen kívül hagytam, kizártam tudat alatt, hogy amit szeretnék, könnyedén érjem el, vagy csak úgy befogadjam, ha érkezni akar az életembe, és emiatt folyton a nehezebb utakat jártam. Hányan vagytok még, akik így rendezkedtetek be, és nem engeditek meg a könnyedséget megjelenni az életetekben? Pedig talán vágytok rá, mindannyian.

Mi van akkor, ha valójában ez csak egy érdekes nézőpont, amit könnyedén megváltoztathatsz? És vajon hány nézőponttal határolod be az életedet, korlátozod a teremtéseidet automatikusan, a legtöbbször pedig nem is gondolnád, hogy létezik más is az eddig megszokotton túl, a kitaposott ösvényen túl, mert már annyira idomultál hozzá, hogy eszedbe se jut megnézni, mi más is lehetséges még.

Amikor rávilágítottak arra, hogy választhatok mást, és ennek nem kell feltétlenül nehéznek lennie, először fel sem fogtam, hogy létezhetek másként. Aztán elkezdtem kérni a könnyedséget az életembe. Kértem, hogy jelenjen, bármilyen formában is akar érkezni. Sőt, kifejezetten meg kellett kérnem az univerzumot, hogy mutassa meg, nekem mit jelent a könnyedség? Hiszen, ami másnak könnyedséget jelent, az nem biztos, hogy nekem is pont ugyanaz. Rá kellett jönnöm, hogy ÉN hogy működök igazán. Több alkalommal a facilitálások során is azzal kell kezdenünk – bármilyen meglepő is – hogy ránézünk, mit jelent az öröm, a könnyedség, a boldogság, a gazdagság, vagy bármi más a vendégem számára. Hiszen van, akinek a boldogság az, ha egy drága autót vezethet, vagy, hogy gyönyörű helyeken nyaralhat, másnak pedig az, hogy béke és szeretet van a családtagok között.

Elkezdtem tehát kérdéseket feltenni:

Miként jelenhet meg a könnyedség az életemben?
Milyen hozzájárulásokat fogadhatok könnyedén, örömmel?
Mi más lehetséges számomra, amit eddig figyelembe sem vettem?
Mit szeretnék, milyen legyen az életem?
Milyen végtelen lehetőségeim vannak?
Mi működik nekem itt és most?
Ha megfigyeled, ezekben a kérdésekben nincsenek benne az elvárásaim, a válaszaim, hogy pontosan mit is szeretnék, és hogyan is jelenjen meg. Az Univerzum általában mindig másként kínálja számunkra a lehetőségeket a változásra, általában másként jelenik meg, mint ahogy mi azt elképzelni tudjuk. Ha pedig ragaszkodunk az elvárásainkhoz, ahhoz, hogy hogyan kell kinéznie annak, amit kértünk, nagyon könnyen beszűkítjük a végtelen lehetőségeinket.

A „miért”-eken kívül minden kérdés működhet, ha éppenséggel nem kijelentő mondatok kérdőjellel a végükön.

Mindenhol, ahol elvárásokat fogalmazol meg, pl. „Mi kellene ahhoz, hogy fizetésemelést kapjak a munkahelyemen?” – nem feltétlenül működik, mert már eldöntötted, és kikövetkeztetted, hogy csak úgy juthatsz jövedelemtöbblethez, ha megemelik a fizetésed. Viszont, ha úgy teszed fel a kérdést, hogy „Honnan származhat jövedelmem, amire még nem is gondoltam?” megnyitsz olyan csatornákat, amelyek eddig zárva voltak. Elkezdesz megengedésbe kerülni olyan lehetőségekkel, amelyekkel eddig, lehet, hogy sosem számoltál. Mi van, ha pont az teremtené számodra a legnagyobb bőséget minden téren, ami fölött mindig átsiklottál, hiszen annyira könnyű, és természetes számodra, hogy számításba sem vetted? Mi van, ha pont abban rejlik a varázserőd, amit sosem ismertél el a Te egyedi tudásodként, képességedként?

A kérdésekkel valójában éberségre teszel szert, arra, hogy könnyebben vedd észre azokat a lehetőségeket, amelyek passzolnak energiában a feltett kérdésedhez. És ha észreveszed a felbukkanó lehetőségeket, akkor örömmel választhatod is. A változás pedig határtalan lehet, ha elengeded az elvárásaidat affelől, hogy hogyan kell kinéznie annak, amit kérsz.

Most fordítsuk meg ismét egy kicsit, csak a nyomatékosítás kedvéért: Mi történik, ha a nézőpontjaim alapján kikövetkezteted, hogy mi történhet veled, ha előre megírod a forgatókönyvet a korábbi tapasztalásaid alapján? Jelentősen lelimitálod mindazt, ami az elméden, az eddigi valóságodon túl lehetséges lenne. Akkor észre sem veszed, hogy mi minden van még körülötted, mennyi csoda, szépség, varázslat. Ha ragaszkodsz a nézőpontjaidhoz, hiszen úgy tanultad, úgy volt mindig is, akkor mindig mindent ugyanúgy tudsz csak létrehozni.

Szóval, kedves Olvasó, Te mit választanál most, Neked mi működne most?

Mi az a változás, amire vágysz, amiért itt és most máris feltehetsz egy (vagy több) kérdést?

Most van-e itt az idő az igazán nagy változásra?

A cikkem itt is megjelent: https://mimagazin.hu/onismeret/2020/12/10/a-tudatossag-valasz-lehet-az-elet-kerdeseire-hogyan-elj-tudatosan-kerdesek-es-valaszok-valaszok-az-elet-problemaira-tudatos-gondolkodas-megoldhatja-az-elet-kerdeseit-valaszt-kaphatsz-az-elet-kerd/