Vajon mik a Te nézőpontjaid a tudatosságról, amelyekkel rögtön be is határolod a végtelen lehetőségeidet a tudatos élettel kapcsolatban? Ajjaj, kezdésként máris egy nyakatekert kérdés, amellyel a mélyvízbe doblak! 

Nézzük! Van, aki úgy gondolja, az, hogy nem dobálja el a szemetet az utcán, nem eszik, és nem iszik mesterséges adalékanyagokkal ellátott termékeket, időnként meditál, vagy netán jógázik, nem beszél csúnyán, spirituális témájú könyveket olvas, mantrázik, kimeríti a tudatosság fogalmát. 

Persze, hozzátartozik minden, ami abban segít, hogy kiegyensúlyozottabb, boldogabb, egészségesebb életet élhess, de mi van, ha a tudatosság több ennél? 

Illetve, kicsit másként is érdemes ránézni erre a fogalomra, ahhoz, hogy elkezdhesd igazán tudatosan teremteni az életed, és befogadhass mindent, ami hozzájárulás lehet a mindennapjaid örömtelibb megéléséhez. 

Gary Douglas, az Access Consciousness módszer alapítója így fogalmazza meg, mi is az a tudatosság: 

“A tudatosság az a képesség, amelynek segítségével életed minden pillanatában jelen vagy, anélkül, hogy magadat, vagy másokat megítélnél. Képesség, ami által mindent el tudsz fogadni, semmit sem utasítasz el, és mindent megalkotsz, amit kívánsz – nagyszerűbbet, mint ami most a tiéd, és többet, mint amit el tudsz képzelni.” 

Mi van akkor, ha kész vagy gondoskodni magadról? Mi lenne, ha megnyitnál egy ajtót afelé, hogy mindazzá legyél, amiről már eldöntötted, hogy nem lehetséges? Mi kell ahhoz, hogy meglásd, döntő szereped van a világ lehetőségeiben?”

Érzékeled, hogy milyen energia jelenik meg, ahogy végigolvasod ezeket a sorokat? Atyaég! Mennyi időt töltöttünk el azzal az életünk során, hogy megfeleljünk elvárásoknak, hogy illeszkedjünk, hogy a saját rosszaságunkat keressük, és okokkal, igazolásokkal támasszuk alá mindezt, hogy ítélkezzünk, hogy minél kevesebbet válasszunk az élet lehetőségeiből…pedig csak annyit kellene tennünk, hogy észre vegyük, hogy mindig van más választásunk, és minden nézőpont, amihez eddig ragaszkodtunk – még akkor is, ha nem működött sosem – valójában megváltoztatható. Ha nézőpontot tudsz váltani valamivel kapcsolatban, már egy lépést megtettél a tudatosabb élés felé.

A tudatosság, a tudatos élet tehát nem kizárólag a spirituális emberek kiváltsága. 

Emellett persze kisebb-nagyobb batyut is cipelünk a hátunkon a múltunkból, számos trauma, fájdalmak, stresszélmények, érzelmi beragadások, hitrendszerek befolyásolnak minket abban, hogy mi az, amit a jelenben be tudunk fogadni, és amelyekre alapozva meghozzuk a döntéseinket.
Bármikor, amikor stresszhelyzetbe kerülünk, az agyunk előkeresi azt a múltbéli eseményt, amely hasonló hatással volt ránk, és arra ösztönöz, hogy ugyanúgy cselekedjünk, mint ahogy akkor megoldottuk/túléltük. Ez az agyunk ösztönös túlélési reakciója bizonyos helyzetekben, de nem feltétlenül működik is. Minél több stressz ér, annál inkább zárkózunk be, és húzunk fel falakat. Minden élmény, amelyben valaha részünk volt, legyen az jó, vagy rossz, eltárolódik a tudatalattinkban, és sejtszinten a testünkben is, és valamilyen formában korlátozást teremt. Eldöntjük, hogy mi az, amit onnantól kezdve elfogadunk, és egyetértünk vele, és mi az, amit ki kell zárnunk annak érdekében, hogy elkerüljük egy újabb stresszélmény bekövetkeztét. Természetesen ezek a kikövetkeztetések általában köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, és azzal, amit befogadhatnánk, ha nem lennének fent a falaink, de időközben a fejünkben már megteremtettünk egy olyan korlátokkal teli valóságot, amely szépen automatikusan irányítani kezd.

Gondolnád, hogy a legtöbb problémád hátterében az áll, hogy nem tudsz befogadni? Ha azt gondolod például, hogy elutasítanak az emberek, megnézted-e már valaha, hogy mekkora ebből valójában a Te elutasításod feléjük? Hányszor érzed azt, hogy folyamatosan mások elvárásainak kell eleget tenned, de valójában neked van olyan nézőpontod magadról, hogy nem vagy elég jó?

Érdemes tehát megnézni az érem másik oldalát is, hiszen a nézőpontjainkkal teremtjük a valóságunkat, azt is, ami szép, és kellemes, és azt is, ami nem tetszik, amitől legszívesebben megszabadulnánk. 

A tudatalattinkba bezárt érzelmi-, gondolati-, viselkedésminták, hitrendszerek, észrevétlenül korlátozzák a választásainkat, egészen addig, amíg el nem határozzuk, hogy itt az ideje felülírni a régi bebetonozott nézőpontjainkat.

Ahhoz, hogy megértsük ennek folyamatát, kicsit tekintsünk rá, mi a különbség a tudatos elme és a tudatalatti között. 

A tudatos elme

Biztosan találkoztál már azzal a bizonyos jéghegy képpel, amely arra mutat rá, hogy a víz fölött kilátszó rész a hegyből csak töredéke annak, ami a víz alatt hatalmasodik el, hasonlóképp, mint a tudatos (kb. 5%) és a tudatalatti (kb. 95%) elme aránya. 

A tudatos elme jelent minden gondolatot, emléket, amit eltároltál, és elő tudsz hívni – mi történt ma reggel, mit ettél ebédre, milyen találkozóid lesznek aznap, mi történt két nappal ezelőtt, hol laksz, stb., ez mind a tudatos elmében raktározódik. Minden idetartozik, amit tudatosan rögzítettél, és bármikor elő tudod szedni az emlékeid tárházából.

A tudatalatti elme

Alapvetően a tudatalatti elméhez tartozik minden életesemény

 • amit nem rögzítettél tudatosan, elnyomod, vagy ellenállsz neki, 
 • a fogantatásnál, és az anyaméhben szerzett összes tapasztalatod, 
 • az emberiség kollektív tudattalanjának része, 
 • régen elfelejtett emlékek, 
 • minden olyan érzés, amelyet nem dolgoztál fel, 
 • bármi, amire nem emlékszel, esetleg nem is tudod, hogy megtörténtek veled

„Egy tanulmány szerint a tudatalatti elme másodpercenként körülbelül 400 milliárd bit információt dolgoz fel, és az impulzusok akár 160 000 km/h sebességgel haladnak. Ezt a hatalmas sebességet hasonlítsuk össze a tudatos elmével, amely másodpercenként csak körülbelül 2000 bit információt dolgoz fel, és impulzusai csak 150-250 km/h sebességgel haladnak.” (forrás: internet) 

Ezért van az, hogy bármennyire is szeretnénk másként gondolkodni, másként érezni, másként cselekedni valami felől logikusan, nem megy. A tudatalatti ereje könnyedén elnyomja, és felülírja mindazt, amit a tudatos elménkkel elérni, vagy megváltoztatni szeretnénk. 

Hogyan lehet mégis hatni a tudatalatti kényszerítő erejére?

Szerencsére ma már számos olyan kitűnő alternatív módszer elérhető, elsajátítható, amelyek eszközeit akár otthon is alkalmazhatjuk, kinek mi működik, melyik modalitáshoz tud leginkább kapcsolódni. Ezen módszerek a tudatalattira hatnak, és gyengéd módon segítik feldolgozni a múltban keletkezett korlátozásainkat.

Csak néhányat említve a sok közül: 

 • meditáció, 
 • jóga, 
 • kineziológia, 
 • Theta Healing, 
 • a fent említett Access Consciousness kezeléstípusai és egyszerű szóbeli eszközei, 
 • családállítás, 
 • hipnózis, 
 • agykontroll, 
 • hangterápia stb. 

Én az Access Consciousness és a One Brain kineziológia mellett tettem le a voksom, és alkalmazom több éve az egyéni kezeléseimen. Emellett a vezetett meditációk lélekemelő, és tudatformáló hatását is folyamatosan tapasztalom a visszatérő vendégeimnél. 

A tudatosság tehát ott kezdődik, hogy többé nem a túlélésre játszunk, hanem hajlandóak vagyunk valami más cselekedetre, más megoldásra, mint amit korábban választottunk.

De, ha éppen nincs mód elmenni egy ilyen kezelésre, szerencsére saját magunk is alkalmazhatunk olyan egyszerű eszközöket, amelyek által képessé válunk kimozdulni a beragadásainkból. 

Későbbi cikkeimben ezek közül a varázspálcaként működő eszközök közül mutatok be néhányat. 

Lépj a tudatosság útjára velem!

A cikkem itt is megjelent: https://mimagazin.hu/onismeret/2020/12/10/tudatos-nezoponttal-vegtelenek-a-hataraink-hogyan-elj-tudatosan-mit-tegyel-hogy-eltunjenek-a-hatarok-mitol-lehet-vegtelen-a-lehetoseg-valts-nezopontot-legy-tudatos/