Ugye milyen jó lenne, ha minden, amit csak szeretnél elérni az életedben, könnyedén megvalósulna? Szerinted is felszabadító lenne, ha semmiért nem kellene megküzdened? Ugye milyen szuper lenne folyamatosan bőségben és örömben élni? A választás a te kezedben van!

Valószínűleg már Te is eljátszottál ezekkel a gondolatokkal korábban. De vajon megfigyelted-e, hogy milyen módon állítottad meg azonnal az energiát? Milyen nézőpontokat sorakoztattál fel, hogy miért is nem lehetséges elérni a könnyedséget és az örömöt a teremtésben? Ha ez eddig még nem jutott eszedbe, akkor most figyeld meg, mi az, amivel máris lebeszéled magad az örömteli életről.

Néhány példa a saját, korábbi nézőpontjaimból:

 • Érhet-e bármit az, amiért szinte megdolgozni sem kell? 
 • Hányan fognak megítélni azért, ha nekem túl könnyű? 
 • Megérdemlem-e? 
 • Vajon meddig fog tartani?
 • Kereshetek-e azzal pénzt, ami túl könnyű, túl örömteli?

Számtalan feltételezés, amely elbizonytalaníthat abban, hogy kitarts a választásod mellett. Engem ezek bizonytalanítottak el annak idején. Túlságosan sokat foglalkoztatott, hogy mások mit fognak szólni, milyen következményei lesznek a döntéseimnek. Bárcsak a rendelkezésemre álltak volna már akkor azok a varázslatos eszközök, amelyekkel ma már sokkal könnyedebben teremtem az életem, és hamarabb lépek ki bármilyen beragadásomból. Most öt olyan eszközt szeretnék átadni Neked, amellyel Te is megkönnyítheted az életed teremtését.  

1. Döntés helyett választás

Milyen sűrűn hozol döntéseket? Mennyi erőfeszítést teszel bele, hogy örökkön örökké kitarts amellett, amit eldöntöttél? Hányszor hallottad gyerekkorodban, „ha eldöntötted, vidd is végig, tarts ki mellette”? És hányszor érzékelted azt is, miután bebetonoztad a döntésed, hogy már más működne, de meggyőzted magad, hogy ki kell tartanod? Érzed mennyire nehéz ez? 

A döntések legtöbbször ítéleteken, hitrendszereken, korábbi tapasztalásokon alapulnak. Megnézed, hogy a múltban hogyan oldottál már meg hasonló szituációkat, hogyan érezted magad a döntéseid nyomán, jó volt-e, rossz volt-e, helyesen cselekedtél-e vagy sem. Mindezzel a jelenben is rögtön meghozod az ítéleteidet; mit kell kizárnod, vagy mit fogadhatsz be, és ez alapján hozol meg majd egy döntést. Így minden egyes alkalommal egyre több és több érzelmi töltet kerül a tudatalattidba, íródik be a sejtjeidbe, és egyre inkább elbizonytalanodhatsz magadban minden későbbi döntéshelyzet előtt.

Rugalmas választás

De mi van, ha nem csak fix, és végérvényes döntéseket hozhatsz, hanem akár minden tíz másodpercben választhatsz valami mást? Furcsán hangzik? Tudtad, hogy az agy képes arra, hogy tíz másodpercenként más választást hozzon? Ezáltal pedig képes vagy arra, hogy mindennel sokkal rugalmasabban, könnyedebben létezz.

Amikor nem a múltban beragadt érzéseid és fix nézőpontjaid alapján “reszkírozol” egy újabb döntést, amely nehézzé tesz, hanem megkérdezed magadtól, hogy: “Mit választhatok most? Mi lehetséges még, amire még nem is gondoltam?”, akkor a kérdéseid nyomán megjelenik benned egy éberség arra, hogy abban a tíz másodpercben mi az igaz, mi a legkönnyedebb számodra. Ha akkor ott, abból az éberségedből születik meg a választás, a legtöbb esetben kizökkensz a jól ismert rutinból, és megtapasztalsz valami újat, ahogyan eddig talán sosem reagáltál egy helyzetben.

Ha netán nem tetszik az, amit a választásod teremtett, akkor ismerve most már az agy csodás képességét, akár tíz másodperc múlva meghozhatsz egy másik választást. Ez jelentősen felgyorsíthatja a változást az életedben, főleg, ha belegondolsz, hány olyan döntésed van, amelyekbe akár évtizedek óta bele vagy ragadva, és sosem gondoltál rá, hogy egyáltalán megváltoztathatod.

Persze, akkor is hajlandónak kell lenned elindulni valamilyen irányba, de bárhogyan is nézzen ki, tudod, hogy újra választhatsz. Megengedésben lehetsz, fix nézőpontok nélkül. Mennyivel könnyebb ez?

A döntések tele vannak ítélkezéssel, általában fixek, és beragasztanak. A választás rugalmas, könnyed, és egyszerűen megváltoztatható! A választásban nincs ítélkezés.

 

2. Mások helyett önmagadra tedd a fókuszt!

Milyen érzés állandóan mások jóváhagyására, elismerésére, engedélyére várakozni? Mennyi időt, energiát emészt fel ez a várakozás? Milyen régi az a berögződésed, hogy annak van értéke, amit más mond rólad? Tudtad, hogy addig, amíg mások jóváhagyására vársz, megállítod a saját életed teremtését? Gondoltad volna, hogy ahhoz, hogy valaki mást tehess magadnál nagyobbá, illeszkedned kell az ő nézőpontjaihoz és valóságához? Működik ez neked? Lehet, hogy ezt tanultad egész életedben, hogy ezt így kell csinálni. De ki tudhatja nálad jobban azt, hogy mire vágysz, és mi működik neked, ha nem Te?

Kérlek tedd fel ezeket a kérdéseket magadnak: 
 • Milyen az az élet, amilyenre igazán vágyom? 
 • Ki vagyok én, amikor igazán önmagam vagyok? 

Ha hallgatsz a saját belső hangod sugallatára, és elkezdesz önmagadért választani, kiléphetsz ebből a csapdából.  Ha az emberek körülötted elkezdenek elégedetlenkedni, nem értik mi történt veled, azt mondják megváltoztál, nem ilyennek szoktak meg, örülj, és ismerd el, hogy lehet, egyre inkább önmagadként létezel! 

3. Törölj ki a szótáradból néhány szót

Ebben a pillanatban milyen az elképzelésed a világról, az életedről? Mennyi mindenre mondod, hogy szükségem van erre…, ha ez meglenne, akkor boldog lennék…? Tudtad, hogy mindezzel kijelented és elismered, hogy HIÁNY van az életedben?

Nincs pénzed, nincs időd, nincs párkapcsolatod, nincs jó egészséged stb. Ha mindig a jövőbe vetíted ki, hogy ha majd meglesz, amire vágyom, akkor majd boldog leszek, így sosem éred el.

Ha mindig mástól teszed függővé a saját boldogságod, akkor kiadod a kezedből az életed irányítását. Ha azt gondolod, hogy nincs elegendő valamiből, akkor a saját életedben is ugyanazt teremted, a nincs elegendőt.

Ha ki akarod iktatni a hiányt az életedből, akkor 5 szót ki kell húznod a szótáradból:
 • akarom
 • próbálom
 • szükségem van
 • miért
 • de

Ha akarsz valamit, azzal elismered, hogy nincs az életedben, hiányt generálsz. A szükség ugyanaz, letagadod, hogy rendelkezel bármivel is, ha állandóan a szükség hajt. Ha próbálkozol, akkor mindig csak kergeted, amit akarsz, de sosem éred el. A miértekkel csak okokat fejtegetsz, amivel mindig visszatérsz a kiindulási ponthoz. Ha azt mondod de, akkor bármit is jelentesz ki, rögtön meg is cáfolod. Vágysz valamire, és rögtön le is zárod a lehetőségeidet. Megszűnik a választás lehetősége.

Mit hozhatnál létre az életedben minden eddigi elképzeléseiden is túl, ha az ezek a szavak nem léteznének többé a szótáradban? 

4. Tegyél félre a bevételedből 10%-ot

Ha szeretnéd gyakorolni önmagad megbecsülését, akkor először magadnak kell félretenned a pénzed. Ez a hála egy módja saját magad felé, hogy mit generálsz és teremtesz. Ez is lényegében egy választás. Ha meg tudod tenni, hogy 6 hónapon keresztül minden bevételed 10%-át félreteszed, és nem nyúlsz hozzá, az egész pénzügyi helyzeted meg fog változni. A 10% elkezd addig növekedni, amíg akkora összeg nem lesz, hogy már nem lesz akkora jelentősége a pénznek.

Nem az lesz állandóan a gondolataid fókuszában, hogy számolgatsz, mi mindenre kell költened, hanem csak folyamatosan generálod, és egyre több lesz. Ha ez először 100 Ft, akkor 100 Ft. Csak kezdd el, és figyeld a változást. Ha azt látod, hogy van pénzed, és nem arra gondolsz állandóan, hogy nincs, akkor megváltozik a hozzáállásod a pénzhez. Nem a hiányt növeled tovább, hanem a bőséget kezded el teremteni.

5. Légy hajlandó minden lenni!…amit eddig elutasítottál magadban.

Hirtelen hány olyan tulajdonságot tudnál felsorolni, amit nem szeretsz magadban? Mennyi mindennel kapcsolatban jelented ki, hogy „te olyan nem vagy, sőt, soha nem is leszel”? Mennyit ítélkezel mások felett, amit elsősorban magadban utasítasz el?

Mondok egy példát: azt mondod; „utálom a hazug embereket, én sosem hazudok”. Aztán, ha úgy hozza a sors, hogy kiszalad a szádon egy ártalmatlan füllentés, aminek valójában nincs semmi tétje, akkor is olyan bűntudatot gerjeszt benned, és olyan irányban befolyásolhatja az életedet, amilyen irányba nem szeretnél menni.

Mi az, amiért bünteted magad, amit meg sem tettél? Mi az, amit még nem tettél meg, de már előre bünteted magad miatta? Nem unalmas ez a játék?

Ha elkezded magadhoz ölelni a korábban elutasított részeidet, és abbahagyod a harcot önmagaddal, akkor elkezd eltűnni az ítélkezés az életedből. Mi van, ha mindennek fogadhatod az energiáját, de attól még nem muszáj választanod? Ha nem az ellenállásba fordítanád az energiád, hanem a megengedésbe, milyen új lehetőségeket fedezhetnél fel, amelyek több örömöt hoznának az életedbe?

Mi mást választhatsz most, amit eddig nem tettél, ha végre fogadnád önmagad teljességét? 

***

A cikkem itt is olvasható: https://mimagazin.hu/onismeret/2021/05/14/5-eszkoz-hogy-konnyeden-teremtsd-az-eleted-valasztas/